Projekt kierowany do uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym
i znacznym.
Zadaniem projektu było innowacyjne i kreatywne podejście do tematyki rozwijania zmysłów
u uczniów i tworzenie przez nauczycieli odpowiednich warunków do poznawania świata wieloma zmysłami.
I. Nasze działania w projekcie:
1. Zaczęliśmy od przedstawienia się w świątecznym klimacie:
2. Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim wspaniała uczta dla naszych kubków smakowych. Postanowiliśmy przygotować śląskie, wigilijne makówki i podzielić się przepisem:
Piekliśmy i dekorowaliśmy także ciasteczka świąteczne:
3. Zmysł węchu ma bardzo duży wpływ na postrzeganie różnych rzeczy, człowiek zapamiętuje wiele sytuacji, które wiążą się właśnie z zapachem, tak więc później, gdy odczuwamy dany zapach, będzie on nam się dobrze lub źle kojarzył i przypominał o danej sytuacji lub osobie.
W zapachu zapisane są nasze wspomnienia z dzieciństwa, rodzinne tradycje.
Świerk relaksuje i zmniejsza stres. Świeżo ścięta choinka może wnieść więcej do twojego domu niż tylko radość z ładnie ubranego drzewka.
Święta Bożego Narodzenia to bukiet różnorodnych zapachów, które nam się z nimi kojarzą.
My stworzyliśmy takie oto świąteczne potpourii:
4. Kolejne zadanie projektowe polegało na stworzeniu miłej dla oka kompozycji. Postanowiliśmy połączyć przyjemne z pożytecznym i przygotować stroiki, które zostały przekazane na coroczny Konkurs na najpiękniejszy stroik, organizowany przez Miasto Wodzisław Ślaski.
5. Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez śpiewania kolęd. Wspólnie z uczniami biorącymi udział w projekcie zaśpiewaliśmy kolędę „Przybieżeli do Betlejem”:
A oto nasze, samodzielne nagranie:
6. Na koniec stworzyliśmy świąteczną kartkę, życząc sobie nawzajem Wesołych Świąt!!